Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Nehajte se spopadati z miomi in začnite živeti

Nehajte se spopadati z miomi in začnite živeti
6 junija, 2014 ddragic

Friends drinking coffee at cafe

Ženske smo žilava bitja. Kako bi drugače razložili dejstvo, da nas toliko prenaša trpljenje zaradi miomov? Glede na dejstvo, da ti benigni maternični izrastki prizadenejo 40 % žensk, starih med 35 in 55 let,1 preveč odlašamo z naročanjem pri zdravniku. Za mnoge to pomeni, da se morajo naučiti, kako se spopadati z vznemirjajočimi simptomi, ki po ugotovitvah ene od raziskav trajajo celo do nekaj let.2 Poglejmo na primer močne menstruacije. Močna menstruacijska krvavitev je eden izmed najpogostejših simptomov miomov in lahko resno ovira življenje. Za nekatere ženske je krvavitev tako težavna, da so prisiljene zamenjati tampon vsake pol ure in/ali uporabljati dvojne higienske vložke. Mnoge so prisiljene vzeti proste dneve v službi in seveda odpovedati družabne obveznosti. Obvezni, ponavljajoči se izleti na stranišče ponoči tudi ne vplivajo dobro na vaše spalne navade. Da, obstaja veliko načinov za preprečevanje umazanega, neprijetnega uhajanja, toda »shajanje« z močnimi krvavitvami ni rešitev. Če se ne zdravijo, miomi lahko zrastejo, medtem ko prevelika vsakomesečna izguba krvi izpostavlja ženske tveganju, da se zaradi pomanjkanja železa razvije anemija. Da, jemanje železovega pripravka pomaga, vendar to ne bo rešilo resnične težave, to je krvavitve iz nožnice.

Na žalost močne krvavitve niso edini simptom miomov. Miomi lahko pomenijo boleče menstruacije, bolečine v spodnjem delu hrbta in občutljivost medenice kot tudi bolečino med spolnim odnosom. Nekatere ženske se s tem spopadajo stoično, tako da prenašajo krče in bolečine ter jemljejo tablete proti bolečinam, ko postane prehudo, ampak to je spet zdravljenje simptomov in ne vzroka. Nihče ne bi smel prenašati bolečine ali se samozdraviti vsak mesec, tako da je to vsekakor nekaj, o čemer se je treba pogovoriti z zdravnikom.

Miomi pritiskajo na medenično votlino, s povzročanjem pritiska na črevesje lahko vplivajo tudi na navade, povezane z odvajanjem, in na pogosto uriniranje. Za nekatere ženske to pomeni stalni občutek nelagodja, da ne omenjamo skrbi, da morajo biti ves čas blizu stranišča. Mnoge se tako navadijo na to, da niti ne opazijo, kakšno breme je to postalo.

Sicer je vedno dobro ostati optimističen glede zdravja – miomi ne ogrožajo življenja, kajne? –je pomembno ukrepati. Predvsem je treba kakršne koli spremembe menstruacije ali navad, povezanih z odvajanjem, vedno raziskati, da bi se izključila vsa ostala resna stanja. Tu je še vpliv, ki ga lahko imajo miomi na vašo plodnost. Miomi lahko otežijo zanositev in ko enkrat zanosite, je verjetnost zapletov med nosečnostjo večja.3 Torej, če razmišljate o tem, da bi si kmalu ustvarili družino, je to še en dober razlog, da se pogovorite s svojim zdravnikom.

Poleg vsega miomi še nikoli niso bili bolj ozdravljivi. Obstajajo številne možnosti: od operacije, s katero se jih odstrani, do peroralnih tablet, s pomočjo katerih se bodo miomi zmanjšali, kontrolirale pa bodo tudi krvavitev. Gre samo za to, da je treba najti najučinkovitejši postopek zdravljenja za vas. Torej, čeprav morda čutite, da lahko še naprej »shajate« s simptomi miomov, vam tega res ni treba. Naročite se pri svojem zdravniku danes in zahtevajte nazaj svoje življenje namesto trpljenja zaradi miomov.

Vprašajte strokovnjakinjo ali pa se naročite pri svojem zdravniku danes in zahtevajte nazaj svoje življenje namesto trpljenja zaradi miomov.


 

1 Gupta S, Jose J, Manyonda I. Best Practice and Research Clinical Obstetrics and Gynaecology 2008; 22(4): 615-626.

2 Stewart EA, Nicholson WK, Bradley L, Borah BJ. The Burden of Uterine Fibroids for African-American Women: Results of a National Survey. Journal of Women’s Health 2013, 22(10): 807-816. doi:10.1089/jwh.2013.4334.

3 Klatsky PC, Tran ND, Caughey AB, Fujimoto VY. Fibroids and reproductive outcomes: a systematic literature review from conception to delivery. Am J Obstet Gynecol 2008 Apr; 198(4): 357-366. doi: 10.1016/j.ajog.2007.12.039.

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend