Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Diagnoza

KAKO MIOME ODKRIJEJO IN DIAGNOSTICIRAJO?

Miomi pogosto ostanejo neopaženi, ker vedno ne povzročajo simptomov. Včasih jih odkrijejo naključno ob rutinskem ginekološkem pregledu. Zdravnik lahko hitro preveri, ali gre za miome, s preiskavo medenice z obema rokama. Med preiskavo zdravnik vstavi dva prsta v nožnico, da izolira maternični vrat, medtem ko pretipa spodnji del trebuha. Ko zdravnik posumi, da ima ženska miome, lahko izvede natančnejše preiskave, s katerimi lahko potrdi diagnozo.

Ko zdravnik posumi, da ima ženska miome, lahko izvede natančnejše teste, s katerimi lahko potrdi diagnozo.

Ti diagnostični testi so naslednji:

  • histeroskopija,
  • slikanje z magnetno resonanco,
  • ultrazvok maternice z uporabo fiziološke raztopine,
  • transvaginalni ultrazvok.

HISTEROSKOPIJA

Histeroskopija je poseg, pri katerem s pomočjo ozkega instrumenta, podobnega teleskopu, ugotavlja prisotnost submukoznih miomov. Histeroskop, optični instrument za pregled maternične votline, se vstavi v maternico skozi maternični vrat in ugotovi prisotnost miomov. Pogosto za boljši vpogled maternico napolnijo s plinom ali tekočino in tako razširijo.

histeroskopija

 

 

SLIKANJE Z MAGNETNO RESONANCO

Za natančno določitev lokacije miomov je včasih potrebno slikanje z magnetno resonanco (MR). Takšne vrste slikanje pride v poštev le pri bolnicah, pri katerih siceršnji nekirurški diagnostični posegi ne pridejo v poštev.

magnetna_resonanca

ULTRAZVOK MATERNICE S POMOČJO FIZIOLOŠKE RAZTOPINE

Slika maternice se lahko pri tej diagnostični preiskavi prikaže s tako imenovanim transabdominalnim (preko trebuha) ali pa transvaginalnim (preko nožnice) pristopom. Pri tem se za lepši prikaz slike uporablja fiziološka raztopina.

ultrazvok_maternice

ULTRAZVOKI

Ultrazvočni pregled je neboleče slikanje, ki se uporablja kot eden izmed prvih testov za odkrivanje miomov.

Ultrazvoku, ki se uporablja za odkrivanje miomov, pravimo transvaginalni ultrazvok. Pri tem posegu zdravnik v nožnico vstavi sondo. Sonda oddaja zvočne signale, ki se odbijajo od materničnih struktur, odboji pa se nato s pomočjo računalniške obdelave izrišejo v sliko, na kateri se lahko pojavijo miomi.

ultrazvok

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend