Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Ali so zelišča res odgovor na miome?

Ali so zelišča res odgovor na miome?
23 oktobra, 2015 amarone

Kot ste morda že videli, obstaja veliko člankov v tisku in na internetu, ki reklamirajo zeliščne čaje in dodatke kot možnost obvladovanja simptomov miomov. Simptomi med drugim lahko vključujejo bolečino, močne krvavitve, anemijo in izčrpanost.1,2 Torej, ali zeliščni čaji in dodatki res lahko vplivajo na te simptome, če je bila do danes temelj zdravljenja operacija?

Vrnimo se k osnovam – kaj povzroča miome?

Miomi so benigni izrastki gladkega mišičnega in vlaknatega vezivnega tkiva. Lahko imate samo enega ali več. Lahko se povečajo kot reakcija na estrogensko terapijo, mnogi pa se zmanjšajo po menopavzi. Lahko se hitro povečajo med nosečnostjo. Mnogi ne povzročajo simptomov in lahko jih imate, ne da bi imeli katerega koli od resnejših simptomov. Poznane terapije se osredotočajo na hormonsko naravo stanja ali v najslabšem primeru privedejo do operacije. Ob upoštevanju tega je normalno poskusiti poiskati manj drastične načine obravnavanja miomov in zdravljenje z zelišči je privlačna možnost. Ampak ali imajo takšen učinek na vaše simptome, kot ga pričakujete?

Operacija ‒ da ali ne?

Invazivno zdravljenje je dolga leta veljalo za enega izmed edinih odgovorov na miome. Zdravljenje miomov dejansko ni črno-belo. Danes večina žensk poišče pomoč na spletu, preden se obrne na svojega zdravnika, in veliko jih poskusi poiskati zdravljenje, ki ne vključuje tablet ali operacije. Zelo je pomembno, da imate pri roki vsa dejstva in da poznate vse možnosti, ki so na voljo, da bi izboljšali simptome. Potovanje vsake ženske je drugačno, zato morate s svojim zdravnikom poiskati možnost, ki je najboljša za vas.

Na žalost boste pri iskanju informacij na internetu našli veliko sponzoriranih povezav, ki vas bodo pripeljale do spletnih strani za naročanje čajev in dodatkov, za katere morda niso opravili strogih testiranj in raziskav. Čeprav ti čaji in dodatki morda ne škodijo, prav tako morda nimajo nobenega vpliva na miome. Če poslušamo nekatere izmed žensk, ki jih uživajo, vidimo, da so se potolažile z izbiro lahke in neškodljive rešitve. Morda boste čutili, da ste naredili zmeren korak v pravi smeri. Toda ko bodo vaši simptomi tako intenzivni, da bodo vplivali na vaše vsakdanje življenje, bo vaša edina želja neposredno se spopasti z miomi.

Kako se pravilno odločiti za zdravljenje bolezni

Kaj storiti, če menite, da alternativne terapije za vas niso dovolj? Verjetno se boste pri svojem zdravniku ali neposredno pri svojem ginekologu naročili za pregled. Obstaja jasna potreba po standardu oskrbe pri zdravljenju žensk z miomi. Tudi pri nas in drugod se skupine bolnic pogovarjajo med seboj in možnosti niso vedno takoj na voljo, pri čemer se histerektomija še vedno predlaga kot prva izbira v mnogih primerih. Obstaja več neinvazivnih zdravljenj, s katerimi lahko ohranite svojo maternico in ki vodijo h krajšemu okrevanju, obstajajo medicinske možnosti ravnanja, obstajajo možnosti in sami sebi dolgujete, da jih odkrijete.

Kaj je treba imeti v mislih …

Ste ženska, morda ste (ali želite biti) mati in verjetno ste zaradi usklajevanja službenega in domačega dela pod večjim pritiskom kot kdaj koli prej. Zakaj bi vaše zdravljenje postalo še ena loterija? Kar koli boste naredili, ne odlašajte z izboljšanjem zdravja, medtem ko preizkušate zdravljenja, ki jih najdete na spletu in se zdijo »naravna«. Oborožite se z razpoložljivimi možnostmi in ne bojte se jasno in glasno povedati, če ne razumete tega ali se ne strinjate s tem, kar vam je priporočeno.

1 Gupta S, Jose J, Manyonda I. Clinical Presentation of Fibroids. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol 2008; 22(4): 615-626.
2 Spies JB, Coyne K, Guaou GN, Boyle D, Skyrnarz-Murphy K, Gonzalves SM. The UFS-QOL, a new disease-specific symptom and health-related quality of life questionnaire for leiomyomata. Obstet Gynecol 2002; 99: 290–300.

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend