Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Kaj so miomi?

Miomi

Miomi so najpogostejša oblika nekancerogenih oz. benignih tumorjev pri ženskah v reproduktivni dobi. Imenujemo jih tudi fibroidi (zlasti v angleščini – uterine fibroids) oz. leiomiomi. Rastejo v mišičju maternice (uterusa). Po obliki so navadno kroglasti ali polkroglasti, dosežejo pa velikosti vse od večjega bisera do teniške žogice.

ŽENSKI SPOLNI ORGANI

Ženski spolni organi so organski sistem, ki je sestavljen iz maternice, nožnice, jajcevodov in jajčnikov. V jajčnikih nastajajo in se hranijo jajčeca, ki se nato enkrat mesečno, ob ovulaciji, sprostijo v maternico z namenom oploditve. Če pride do oploditve in vsaditve oplojenega jajčeca, se v maternici razvija in raste otrok.

Maternico in jajčnike povezujejo jajcevodi. Maternični vrat predstavlja spodnji del maternice in jo povezuje z nožnico. Nožnica je kanal, obdan z mišicami, ki vodi do zunanjih ženskih spolovil.

HORMONI IN ŽENSKI CIKLUS

Ženski ciklus traja približno 28 dni in vključuje obsežno hormonsko delovanje. Tako imenovani spolni hormoni prenašajo informacije z enega konca telesa na drugega, proizvajajo in izločajo pa jih celice in žleze.

»Ženski ciklus« je pravzaprav sestavljen in dveh ciklusov, ki potekata vzporedno:

 • ovulacijski ciklus (se odvija v jajčnikih),
 • menstruacijski ciklus (se odvija v maternični sluznici).

FAZE ŽENSKEGA CIKLUSA

Ovulacijski in menstruacijski ciklus sta sestavljena iz treh faz:

 • folikularna faza,
 • ovulacija,
 • lutealna faza.

FOLIKULARNA FAZA

Ovulacijski ciklus: Pod vplivom folitropina, ki ga izloča hipofiza, v približno 14 dneh dozori jajčnikov folikel (tj. posamezno, neoplojeno jajčece). Med zorenjem folikel izloča estrogen.

Menstruacijski ciklus: Začne se z žensko menstruacijo (periodična krvavitev). Izločanje estrogena spodbudi maternično steno, da začne pospešeno rasti (proliferirati).

OVULACIJA

Ovulacijski ciklus: Povečanje nivoja estrogena spodbudi hipotalamus, da začne izločati hormon gonadoliberin (angl. GnRH – gonadotrophin releasing hormone).

Gonadoliberin spodbuja hipofizo, da izloči zelo velike količine lutropina in folitropina. Ta nenaden porast lutropina povzroči sprostitev dozorelega jajčeca, ki je pripravljeno za oploditev, iz jajčnika.

LUTEALNA FAZA

Ovulacijski ciklus: Preostalo tkivo, kjer je zorelo jajčece, se skrči v strukturo, ki jo imenujemo rumeno telesce. Rumeno telesce izloča velike količine progesterona in zmerne količine estrogena.

Menstruacijski ciklus: Visoka raven progesterona povzroči, da se sluznica, ki z notranje strani obdaja maternico, začne debeliti, da se bo oplojeno jajčece lahko ugnezdilo. Če ne pride do oploditve jajčeca, hipotalamus in hipofiza zmanjšata in na koncu ustavita proizvodnjo gonadoliberina, lutropina in folitropina, kar ima za posledico zmanjšanje rumenega telesca in prenehanje izločanja progesterona. To povzroči luščenje maternične sluznice, kar se kaže z menstruacijo (tj. z novim začetkom ciklusa).

ALI OBSTAJA VEČ VRST MIOMOV?

Glede na lego v maternici ločimo:

 • intramuralne miome, ki rastejo v steni maternice;
 • pecljate miome, ki rastejo iz zunanje ali notranje strani stene maternice in se navadno maternice držijo s strukturo, podobno steblu oz. peclju;
 • submukozne miome, ki rastejo z notranje strani maternice proti maternični votlini;
 • subserzne miome, ki rastejo z zunanje strani maternice proti medenici.

Nekateri miomi imajo mešano rast, na primer pecljati submukozni ali pecljati subserozni miomi.

VPLIV MIOMOV NA VSAKDANJE ŽIVLJENJE

V primerjavi z ženskami, ki miomov nimajo, imajo lahko ženske z miomi zaradi njih precejšnje zdravstvene težave v vsakodnevnem življenju. Svetujemo, da se pogovorite s svojim zdravnikom, če ocenite, da potrebujete pomoč pri obvladovanju svojih vsakodnevnih težav, ki so posledica te bolezni.

 • Nenormalna menstruacija, ki se lahko kaže kot neredna ali zelo močna krvavitev
 • Težave z zanositvijo in nosečnostjo kot posledica negativnega vpliva miomov na spolni ciklus, povečano tveganje za splav in za prezgodnje rojstvo otroka
 • Težave, ki so posledica same prisotnosti gmote mioma v maternici, na primer:
  • pritisk ali bolečine v medenici,
  • pogosto siljenje na vodo in zaprtost ali boleče prebavne težave,
  • bolečine in nelagodje med spolnim odnosom.

 

SIMPTOMI MIOMOV

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend