Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Simptomi

Razumevanje težav (simptomov), ki vam jih miomi povzročajo

Pogosto miomi ne povzročajo nobenih težav in niti ne veste, da jih imate. Odkrijejo jih naključno ob rutinskem ginekološkem pregledu. Vseeno pa ima približno vsaka tretja ženska z miomi določene težave, ki negativno vplivajo na njeno vsakdanje življenje.

Če imate katero koli od težav (simptomov), naštetih spodaj, in ste zaskrbljeni, da bi lahko bile posledica miomov, svetujemo, da se o možnostih zdravljenja pogovorite s svojim zdravnikom.

Močne menstruacije

Močne menstruacije še ne pomenijo, da se za njimi skriva resna bolezen ali da je sploh kaj narobe. Vendar imajo lahko močne menstruacije velik vpliv na vsakdanje življenja s čustvenega in družabnega vidika, prav tako pa lahko imajo za posledico anemijo zaradi pomanjkanja železa, utrujenost in občutek oteženega dihanja.
Spremembo moči menstruacije boste lahko prepoznali po tem, da boste začeli uporabljati večje število tamponov ali vložkov, da boste primorani uporabiti oboje skupaj, ali pa po krvnih madežih na obleki ali posteljnini.

Neredne krvavitve

So posledica draženja sluznice maternice (endometrija) s strani miomov, kar vpliva na spolni ciklus.
Povprečen ciklus traja okoli 28 dni, vendar je normalno trajanje vse od 24 do 35 dni. Krvavitve so neredne, če menstruacija traja več kot sedem dni, če pretečejo od ene menstruacije do druge manj kot trije tedni, če se krvavitve pojavljajo v obdobju med dvema menstruacijama ali če prihaja do krvavitve po spolnem odnosu.

Pogosto odvajanje vode in zaprtost

Pogosto siljenje na vodo je lahko posledica pritiska miomov na sečni mehur, kar lahko povzroči pogosto odvajanje vode ponoči ali pa čez dan.
Miomi lahko prav tako pritiskajo na debelo črevo, s čimer lahko povzročijo zaprtje in boleče prebavne težave. Zaprtje se lahko kaže kot neredno odvajanje blata ali pa kot občutek, da se pri odvajanju ne morete popolnoma izprazniti.

Boleče menstruacije

Posledica draženja in večje velikosti maternice zaradi miomov so lahko močne ali boleče krvavitve med menstruacijo.

Bolečina v predelu medenice in občutek pritiska v trebuhu

Miomi lahko povzročijo bolečino in otekanje v medenici (v predelu pod popkom), še posebej, če so zelo veliki. Prav tako je lahko bolečina prisotna v spodnjem delu hrbta in v nogah.

Bolečine in nelagodje med spolnim odnosom

Če miomi rastejo v bližini nožnice ali materničnega vratu, lahko nekatere ženske čutijo bolečino pri spolnem odnosu, kar lahko negativno vpliva na njihovo razmerje s partnerjem.

Težave z zanositvijo in neplodnost

Občasno imajo lahko miomi za posledico težave z zanositvijo ali neplodnost. Pri večini zdravih parov 95 % žensk zanosi v dveh letih rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Glede na definicijo Svetovne zdravstvene organizacije o neplodnosti pri paru lahko govorimo, če ženska ne zanosi v 12 mesecih rednih nezaščitenih spolnih odnosov.
Neplodnost je lahko posledica zelo velikih miomov ali pa miomov, ki rastejo v votlino maternice (submukoznih miomov). Miom lahko glede na svojo vrsto in velikost preprečuje ugnezdenje oplojenega jajčeca v sluznico maternice ali pa zapira jajcevod, s čimer otežuje zanositev.
V nekaterih primerih lahko miomi med nosečnostjo privedejo do težav za mamo in otroka, s čimer povečajo možnost za splav in težave med porodom.

Zakaj se miomi razvijejo?

STAROST

Miomi postanejo pogostejši s starostjo, dokler ženske ne dosežejo menopavze.

Obstaja veliko povečanje števila miomov, ki jih odkrijejo pri ženskah v njihovih štiridesetih.

To še ne pomeni, da so miomi pogostejši pri ženskah v njihovih štiridesetih, temveč to, da lahko začnejo že obstoječi miomi hitreje rasti, težave zaradi miomov pa lahko postanejo izrazitejše.

ŠTEVILO OTROK

Ženske, ki so rodile, imajo manjše tveganje za razvoj miomov kot ženske, ki niso imele otrok.

Tveganje se tem bolj zmanjša, čim več otrok ima ženska, in tudi, če so presledki med posameznim rojstvom krajši.

Nosečnosti in rojstva znižajo tveganje za miome najbrž zato, ker nosečnost skrajša čas, ko je ženska izpostavljena velikim ravnem hormona estrogena.

VISOK KRVNI TLAK IN TVEGANJE ZA SRČNO-ŽILNE BOLEZNI

Ženske z visokim krvnim tlakom in tiste, ki imajo povečano tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, imajo večje tveganje za razvoj miomov.

Ena izmed študij je pokazala, da je povišan krvni tlak povezan z večjim tveganjem za razvoj miomov tudi ob zdravljenju povišanega krvnega tlaka.

MENOPAVZA

Ženske, ki so že v menopavzi, imajo manjše tveganje za razvoj miomov.

Že obstoječi miomi se pri ženskah, ki so v menopavzi, največkrat skrčijo, saj raven estrogena znatno pade, posledica tega pa je zmanjšanje miomov.

PRISOTNOST MIOMOV V DRUŽINI

Razvoj miomov je pogostejši pri ženskah, katerih krvne sorodnice so prav tako imele oz. imajo miome. Velja tudi obratno, in sicer, da imajo v primerjavi z ženskami brez miomov ženske z miomi večjo možnost, da ima katera izmed njihovih bližnjih sorodnic, na primer sestra ali mama, isto bolezen.

DEBELOST

Pri ženskah, ki imajo prekomerno telesno težo oz. so debele, obstaja povečano tveganje za miome. Tveganje s težo narašča.

To bi lahko bila posledica hormonskih sprememb, ki so prisotne pri debelosti.

ETIČNOST

Miomi so dva- do trikrat pogostejši pri afro-karibskih ženskah, prav tako so pri teh ženskah miomi pogosteje večji, številčnejši in se razvijejo prej.

FIZIČNA AKTIVNOST

Ženske, ki so redno fizično aktivne, imajo nižje tveganje za razvoj miomov.

Ena izmed študij je pokazala, da se lahko fizična aktivnost tveganje zniža tudi do 40 %.

STAROST OB PRVI MENSTRUACIJI

Starost, pri kateri ženske dobijo prvo menstruacijo, se zelo razlikuje glede na predel sveta, od koder izhajajo, etničnost, dedne dejavnike itd., vendar se povprečje vrti nekje okoli 13 let. Tveganje za razvoj miomov je rahlo povečano pri ženskah, ki so prvo menstruacijo dobile mlajše.

Ženske, ki so dobile prvo menstruacijo, ko so bile stare 10 let ali manj, imajo v primerjavi z ženskami, ki so jo dobile, ko so bile že stare 12 let, večje tveganje za razvoj miomov. Ženske, ki so dobile prvo menstruacijo pri 16 letih ali še kasneje, imajo še nižje tveganje za razvoj miomov.

Zgodnejša menstruacija nekoliko poveča tveganje za razvoj miomov zato, ker gre pri teh ženskah stena maternice (miometrij) skozi več sprememb, ki jim rečemo proces celične delitve, s čimer se poveča možnost, da v tem procesu pride do napake.

Zakaj se miomi razvijejo?

Za nastanek miomov ni enega samega razloga. K temu pripomorejo mnogi dejavniki; dandanes vemo, da rast miomov spodbujajo kemične signalne molekule, ki jim pravimo hormoni. Na rast miomov vpliva tudi dejstvo, da je imel oz. ima miome tudi nekdo drug v družini.

Do lažjega razumevanja, zakaj se miomi razvijejo, pomaga spoznanje, kako se hormoni proizvajajo in kako delujejo.

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend