Please select a page for the Contact Slideout in Theme Options > Header Options

Zdravljenje miomov

Možnosti zdravljenja miomov

Cilj zdravljenja miomov je zmanjšanje težav (simptomov), kot so krvavitve, bolečine, in/ali zmanjšanje velikosti miomov ali pa odstranitev miomov s kirurškim posegom.

Zdravniki pri odločanju o najboljšem načinu zdravljenja upoštevajo številne bolnikove dejavnike, na primer, kako hude so težave, velikost miomov in njihova lokacija, starost bolnice in njena želja po ohranitvi možnosti za zanositev.

O možnostih zdravljenja se pogovorite s svojim zdravnikom ali ginekologom.

Obstaja več različnih načinov zdravljenja (glej zavihke spodaj):

ZDRAVILA

Naslednja zdravila se pogosto uporabljajo za zdravljenje miomov. V večini primerov se zdravila uporabljajo za lajšanje težav, ki jih miomi povzročajo.

 • Analogi gonadoliberina
 • LNG-IUD-ji
 • Peroralni kontraceptivi & progestini
 • Selektivni modulatorji progesteronskega receptorja

ZDRAVLJENJE Z NEOPERATIVNIMI POSEGI

Obstajajo številni neoperativni posegi za zdravljenje miomov, od neinvazivnih do minimalno invazivnih posegov. Glede na vašo individualno situacijo in resnost bolezni se bo zdravnik z vami pogovoril, katere možnosti zdravljenja pridejo v poštev.

 • Z magnetno resonanco vodena ultrazvočna odstranitev
 • Mioliza
 • Embolizacija maternične arterije

Vse naštete metode še niso uveljavljene in jih izvajajo samo v nekaterih centrih.

OPERACIJA

Kirurški poseg pride v poštev takrat, če nobeno zdravilo ne uspe umiriti simptomov in težave ostanejo zelo hude. V poštev pride več različnih kirurških posegov. Vaš zdravnik ali ginekolog naj vas po potrebi napoti k ustreznemu specialistu, ki se bo z vami pogovoril o vseh možnostih kirurškega zdravljenja, vključno s koristmi in tveganji, povezanimi s posegom.

 • Histerektomija
 • Miomektomija
  • Abdominalna miomektomija
  • Histeroskopska ali vaginalna miomektomija
  • Laparoskopska miomektomija

ZDRAVILA

Naslednja zdravila se pogosto predpisujejo za zdravljenje miomov. V večini primerov se uporabljajo za blaženje simptomov, ki jih povzročajo miomi.

Ne glede na informacije, podane tukaj, se morate pred začetkom zdravljenja posvetovati z zdravnikom, ki vam bo lahko dal najprimernejšo informacijo za zdravljenje vaše bolezni.

SELEKTIVNI MODULATORJI PROGESTERONSKEGA RECEPTORJA

Selektivni modulatorji progesteronskega receptorja (angl. Selective progesterone receptor modulators – SPRMs) so vrsta peroralnih zdravil, ki spreminjajo delovanje hormona progesterona.

Ulipristal 5 mg je edino tovrstno zdravilo, ki je registrirano za intermitentno oz. predoperativno zdravljenje zmernih in hudih težav, ki jih povzročajo miomi pri odraslih ženskah v reproduktivni dobi.

Več informacij v zvezi s temi zdravili lahko najdete v njihovih navodilih za uporabo.

ANALOGI GONADOLIBERINA

Analogi gonadoliberina (angl. gonadotrophin-releasing hormone (GnRH) analogues) so vrsta hormonskih zdravil, ki telo spodbujajo k sproščanju majhnih količin estrogena, ki povzroča krčenje miomov.

Ta zdravila vplivajo na proizvodnjo hormonov, ki so normalno udeleženi v ženskem ciklusu. Analogi gonadoliberina se uporabljajo tudi predoperativno, za zmanjšanje miomov za kasnejšo kirurško odstranitev.

Več informacij v zvezi s temi zdravili lahko najdete v njihovih navodilih za uporabo.

PERORALNI KONTRACEPTIVI IN PROGESTINI

Kontraceptivi delujejo tako, da preprečujejo sprostitev jajčeca iz jajčnikov in tako ustavijo mesečni menstruacijski ciklus.

Več informacij v zvezi s temi zdravili lahko najdete v njihovih navodilih za uporabo.

LNG-IUD-ji

LNG-IUD-ji (angl. Levonogestrel intra-uterine devices) so vložki, ki se vstavijo v maternico, kjer nato sproščajo levonorgestrel (kontraceptiv progestin). To povzroči, da se stena maternice odebeli, kar spermi preprečuje, da bi dosegla jajčece.

Več informacij v zvezi s temi zdravili lahko najdete v njihovih navodilih za uporabo.

ZDRAVLJANJE Z NEOPERATIVNIMI POSEGI

Obstaja vrsta neoperativnih posegov za zdravljenje miomov. Ti zajemajo vse od neinvazivnih do minimalno invazivnih posegov.

Glede na vašo individualno situacijo se bo vaš zdravnik z vami pogovoril, katere možnosti zdravljenja so na voljo in katere pridejo v poštev.

Z magnetno resonanco vodena ultrazvočna odstranitev

Z magnetno resonanco vodena ultrazvočna odstranitev (angl. magnetic resonance imaging-guided focused ultrasound surgery (MRgFUS)) je neinvaziven poseg, ki se uporablja le pri ženskah, ki nočejo (več) imeti otrok.

MRgFUS se izvaja z usmerjenim ultrazvočnim žarkom z visoko frekvenco in energijo, ki uniči miome enega po enega tako, da jih segreje, dokler se ne utrdijo oz. deaktivirajo.

magnetna_resonanca

Embolizacija maternične arterije

Embolizacija maternične arterije (angl. uterine artery embolisation – UAE) je poseg, pri katerem preko katetra v žilo, ki prehranjuje miome, spustimo droben material in s tem žilo zamašimo. Posledično se miomi skrčijo.

Kot pri vsakem medicinskem posegu obstaja tudi pri tem določeno tveganje za zaplete, kot so nedelovanje jajčnikov, okužba, nožnični izcedek idr.

EMBOLIZACIJA_MATERNICNE_ARTERIJE

Mioliza

Mioliza je poseg, pri katerem uničimo miome v maternici z uporabo usmerjene energije. Izvede se lahko med laparoskopskim posegom, a le na enem miomu hkrati.

Pri miolizi se skozi majhne zarezice v trebuhu v maternico vstavijo kirurške iglice, preko katerih se nato v miome spusti električni sunek.

S tem dosežemo, da se žile, ki miome prehranjujejo, skrčijo in zaprejo, s čimer miomi ostanejo brez prekrvavitve. Ta poseg lahko vpliva na plodnost ženske in se ne uporablja, če namerava ženska še kdaj zanositi.

 

 

Vse naštete metode še niso uveljavljene in jih izvajajo samo v nekaterih centrih.

KIRURŠKO OPERATIVNO ZDRAVLJENJE

Operativni poseg pride v poštev, če so se drugi načini zdravljenja izkazali za neuspešne, težave zaradi miomov pa ostajajo hude. Na voljo je več različnih posegov. Vaš zdravnik ali ginekolog naj vas po potrebi napoti k ustreznemu specialistu, ki se bo z vami pogovoril o vseh kirurških možnostih zdravljenja, vključno s koristmi in tveganji, povezanimi s posegom.

HISTEREKTOMIJA

Pri histerektomiji kirurgi odstranijo celotno maternico.

Po histerektomiji ženska več ne more zanositi, prav tako nima več menstruacij, in to ne glede na njeno starost. Histerektomija torej predstavlja skrajni način zdravljenja miomov, saj z njo ne samo odstranimo vse prisotne miome, ampak tudi preprečimo, da bi se ti ponovili.

MIOMEKTOMIJA

Z besedo miomektomija opisujemo vse operacije, pri katerih se miomi odstranijo tako, da je vpliv na maternico in žensko plodnost minimalen. Vendar po tem posegu obstaja majhno tveganje za to, da se maternica med nadaljnjimi nosečnostmi natrga.

Poznamo tri različne vrste miomektomije:

 • abdominalna,
 • histeroskopska ali vaginalna,
 • laparoskopska.

HISTEROSKOPSKA ALI VAGINALNA MIOMEKTOMIJA

Pri histeroskopski miomektomiji uporabimo histeroskop, instrument s kamero in lučko.
Histeroskop vstavimo v maternico skozi maternični vrat.
Ko enkrat določimo lokacijo miomov, jih razrežemo na majhne delčke z instrumentom, imenovanim resektoskop (resecirati pomeni izrezati). Te male delčke lahko nato na enostaven način odstranimo skozi maternični vrat.

histeroskopija_2

LAPAROSKOPSKA MIOMEKTOMIJA

Laparoskopska ali robotska miomektomija se uporablja za odstranitev subseroznih ali pecljatih miomov.

Med tem posegom se skozi zarezo v trebuhu v telo vstavijo laparoskop in drugi instrumenti, s katerimi se nato miomi izrežejo iz maternične stene. Maternica tako pri tem posegu ostane na svojem mestu.
V določenih primerih, še posebej v tistih, ko miomi ležijo na mestu, ki ga je težko doseči, se za njihovo odstranitev uporabi robot. Robotska miomektomija tako omogoča minimalno invaziven kirurški poseg mnogim ženskam, ki bi sicer imele laparatomijo.

 

ABDOMINALNA MIOMEKTOMIJA

Za abdominalno miomektomijo se zdravniki odločijo takrat, ko so miomi zelo veliki ali pa ko jih je preveč, da bi jih bilo mogoče odstraniti na drugačen način.
Kirurg pri tem posegu naredi zarezo v trebuhu in nato še v maternici, s čimer lahko dostopa do njene notranjosti in odstrani miome.
Ko enkrat določimo natančno lokacijo miomov, jih odluščimo iz maternične stene. Tako je tveganje za veliko krvavitev ali prekomerno brazgotinjenje zmanjšano.

Disclaimer

"You are now leaving www.fibroidsconnect.com". Links to all outside websites are provided as a resource to our visitors.

Gedeon Richter accepts no responsibility for the content of other websites.

Send this to friend